NEWS AND EVENTS

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερίδα

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, ώρες 12:00-14:00, πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο «Αργυριάδης» του κεντρικού κτηρίου του ΕΚΠΑ, η πρώτη ημερίδα (workshop) του νεοσύστατου Κέντρου Αριστείας /Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Στη συνάντηση εργασίας είχαν, αρχικά, εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής 9 εργαστήρια και ένα ερευνητικό κέντρο του ΕΚΠΑ, από 7 πανεπιστημιακά Τμήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων τελικά ξεπέρασε τους 50. Ανάμεσά τους ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Καθ. Α. Χαλδαιάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ι.Φ.Ε. της Σχολής Θετικών Επιστημών καθ. κ. Κ. Δημητρακόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής καθ. κ. Α. Παπαθωμάς, ο Καθ. Ψυχιατρικής/Ψυχοϊατροδικαστικής Α. Δουζένης, Διευθυντής Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» από την Ιατρική Σχολή,  η Αν. Καθ. Ε. Ρεθυμνιώτάκη από τη Νομική Σχολή, η Δρ. Α. Βερέβη, Ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Γ. Καραγιώργος, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με μακρά θητεία σε διαχείριση Ευρωπαικών Προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συμμετείχαν επίσης διευθυντές/τριες εργαστηρίων, μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες.

Επιπλέον, στη συνάντηση προσήλθαν και εκδήλωσαν ενδιαφέρον παρουσιάζοντας μάλιστα και το έργο των αντίστοιχων ερευνητικών δομών μέλη ΔΕΠ εκπροσωπώντας άλλα 5 εργαστήρια αθροίζοντας τις δομές που θα συμμετάσχουν στο Κ.Α. στις 15 συνολικά. Καταγράφηκε έτσι, με τον πλέον δυναμικό τρόπο το ερευνητικό έργο αιχμής που συντελείται στο ΕΚΠΑ σε ένα τόσο νευραλγικό επιστημονικό και κοινωνικό ζήτημα όπως αυτό του Ψηφιακού Μετασχηματισμού υπό το πρίσμα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος–Αθανάσιος Δημόπουλος, ανοίγοντας την συνάντηση, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε, μεταξύ άλλων, τη βούληση του Ιδρύματος να συνδυάσει δυνάμεις σε τομείς αιχμής, όπου ήδη μεμονωμένα μέλη ΔΕΠ ή ακαδημαϊκές μονάδες προσφέρουν σημαντικό έργο, καθιστώντας τα Κέντρα Αριστείας νησίδες εξωστρέφειας και προσφοράς προς όφελος της κοινωνίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές παράμετροι του Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελούν αντικείμενο στο οποίο το ΕΚΠΑ δύναται να αποκτήσει συγκριτικό διεθνές πλεονέκτημα. To Kέντρο Αριστείας /Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες/ καλείται να ασκήσει ηγετικό ρόλο στον αναδυόμενο αυτό επιστημονικό τομέα εντός της Ελλάδας και να τοποθετήσει το ΕΚΠΑ, σταθερά και με συνέχεια, σε υψηλές θέσεις στον διεθνή χάρτη της έρευνας αιχμής στον τομέα αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο κ. Πρύτανης διατύπωσε την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αγγλική απευθυνόμενο και σε αλλόφωνους φοιτητές που μιλούν την Αγγλική γλώσσα.

Ο Koσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης,  ευχαρίστησε τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Μελέτιο- Αθανάσιο Δημόπουλο, για τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον σε μέλη ΔΕΠ και ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος να συσπειρώνονται με εξωστρέφεια και διάθεση διεπιστημονικότητας σε Κέντρα Αριστείας. Υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέλη και δομές της Φιλοσοφικής Σχολής δραστηριοποιούνται τόσο σε ήδη ιδρυθέντα Κ.Α. (όπως, για παράδειγμα το ΚΑ «Ψηφιακή Κληρονομιά»), όσο και στα τρία νεοσύστατα ανάλογα: «Φιλοσοφικών Ερευνών», «Πολυγλωσσία και Γλωσσική Πολιτική» και στο παρόν «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήμες». Ευχαριστώντας, τέλος, όλες και όλους τους παρισταμένους για τη συμμετοχή τους, αλλά και ιδιαίτερα τη συντονιστική επιτροπή του ΚΑ για τη συστηματική και μεθοδική προετοιμασία αυτής της πρώτης ημερίδας (workshop), παρατήρησε ότι η συμβολή όλων είναι καθοριστική για την περαιτέρω εξέλιξή του, που όλοι την αναμένουμε και την ευχόμαστε αίσια και ανοδική και δημιουργική.

Ο Καθηγητής Λ. Μεράκος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών τόνισε τα εξής: Οι ραγδαίες εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες και ειδικότερα στα ασύρματα/κινητά δίκτυα 5G, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) και στο Απτικό Διαδίκτυο (Tactile Internet) μας φέρνουν στην εποχή που ο άνθρωπος μπορεί να συνεργάζεται πλέον  με τεχνητά νοήμονες μηχανές  μέσω ενός έξυπνου, αξιόπιστου, και ασφαλούς δικτύου σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Το ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος  Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ θα συμμετάσχουν και θα υποστηρίξουν την εξαιρετική πρωτοβουλία της ίδρυσης αυτού του Κέντρου Αριστείας που μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο  διεπιστημονικών δράσεων και συνεργασιών με ερευνητές άλλων επιστημών, εστιάζοντας στον αμοιβαίο μετασχηματισμό του ανθρώπου και των ψηφιακών τεχνολογιών που αλλάζουν τον τρόπο που εργαζόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε, μαθαίνουμε και ζούμε.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν, συνοπτικά, οι στόχοι του Κέντρου Αριστείας / Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες / από τον Καθ. Χ. Κυνηγό, διευθυντή του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Ο κ. Κυνηγός διευκρίνισε ότι το αντικείμενο του Κ.Α. αφορά στον αμοιβαίο μετασχηματισμό μεταξύ της ατομικής και συλλογικής λειτουργίας και ταυτότητας του πολίτη και των ψηφιακών τεχνολογιών. Ανέλυσε και ανέδειξε την Επιστημονική και Κοινωνική Αναγκαιότητα της έρευνας στο πεδίο και ανέφερε προς επίρρωση σημαντικές Καταγεγραμμένες Πολιτικές & Στρατηγικές Προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και άλλων Διεθνών Οργανισμών. Εξήγησε δε την αναγκαιότητα συνεργασίας και συνύφανσης των διακριτών επιστημονικών προσεγγίσεων στο πεδίο αναδεικνύοντας τέτοιες προσεγγίσεις από τα συμμετέχοντα εργαστήρια στο Κ.Α. και προτείνοντας νέα πεδία που θα μπορούσαν να μελετηθούνε με συνεργατικές διαδικασίες και προσεγγίσεις.

Κατόπιν, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και οι ερευνητικές κατευθύνσεις των Εργαστηρίων